A lovaglásnak több jótékony hatása van, mint hinnéd!

A lovaglás nem csak szórakoztató, de egészséges is. Kiváló mozgásforma, ami fejleszti az állóképességet, erősíti az izmokat. Javítja a koncentrációs készséget, a ló közelsége pedig nyugtató, lazító hatással van ránk. Fizikumunk mellett tehát a mentális egészségünket is támogatja.

Sok ismert egészségügyi előnyökön, mint az izomzat erősödésén kívül van néhány ritkán hangoztatott jótékony hatása is annak, ha lóháton vágtázunk.

Testtudat fejlődés

Lovaglás egy izometrikus gyakorlat, ami azt jelenti, hogy speciális izmokat aktivizál a folyamatos egyensúlyozás és mozgatás közben. Leginkább a törzs izmaira: hasi, hát-, és a kismedencei izmokra fejt ki hatást. Ha helyes tartással ülünk a ló hátán, testünk megtanulja, hogyan használja megfelelően az izmokat. A helyes technikával a lovaglás így korrigálja a testtartást.

Izomtónus és rugalmasság javítása

A törzs izmai mellett lovaglás közben dolgoznak a láb izmai is. A lovon ugyanis nem kézzel kapaszkodunk, hanem combbal. Ahhoz, hogy biztonságosan üljünk a lovon lábunkkal határozottan kell tartanunk magunkat. Finom mozdulatokkal a kar- és váll izmaink is részt vesznek a ló irányításában. Egy kiadós kör jól megdolgoztatja végtagjainkat.

Szív- és vérrendszeri hatások

A lovaglás kiváló kardió edzés, az ütemes ügetés és a sebes vágta közötti váltásokkal hosszú távon erősödik a szív és a vérkeringés, de közben nem terheli meg szervezetünket.

Koordináció fejlesztés

Lóháton különböző, több mozdulatsorból álló feladatok végezhetőek. Ezeket a lóval összhangban, a lovat irányítva, időben kell elvégezni. A lovas és a ló együttműködése során fejlődik a lovas koordinációs képessége. Megtanulja hogyan kell összpontosítani és gyorsan reagálva a megfelelő mozdulatokat megtenni.

Mentális előnyök

A ló közelsége nyugtató hatással van elménkre. Maga a lovaglás ugyan komoly összpontosítást igényel, és olykor gyors reakciókra van szükség, azonban elménkre mégis stressz csökkentő hatással van. Javítja a reakció képességet és gyorsítja a gondolkodásunkat. A lovat irányítva pedig magabiztosabbak és határozottabbak leszünk.

A testünk és szellemünk egészségéért sokat tehetünk. Pár kör lóháton és máris érezhetjük hatását.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni! Lóra!