Lóra! kezdő csoport

Lóra! lovasprogramunk kezdő csoportját 2018.02.13-án indítottuk el.  Lovasaink kis csoportokban ismerkednek meg a lovaglás és lóápolás, gondozás alapjaival. Az edzések kedden és csütörtökön 15 órától kezdődnek, ahol nem csak gyakorlati, hanem elméleti ismereteket is szereznek a résztvevő diákok.

Csatlakozni a csoporthoz még lehetséges!

A lovaglásnak több jótékony hatása van, mint hinnéd!

a lovaglás Debrecen

A lovaglás nem csak szórakoztató, de egészséges is. Kiváló mozgásforma, ami fejleszti az állóképességet, erősíti az izmokat. Javítja a koncentrációs készséget, a ló közelsége pedig nyugtató, lazító hatással van ránk. Fizikumunk mellett tehát a mentális egészségünket is támogatja.

Sok ismert egészségügyi előnyökön, mint az izomzat erősödésén kívül van néhány ritkán hangoztatott jótékony hatása is annak, ha lóháton vágtázunk.

Testtudat fejlődés

Lovaglás egy izometrikus gyakorlat, ami azt jelenti, hogy speciális izmokat aktivizál a folyamatos egyensúlyozás és mozgatás közben. Leginkább a törzs izmaira: hasi, hát-, és a kismedencei izmokra fejt ki hatást. Ha helyes tartással ülünk a ló hátán, testünk megtanulja, hogyan használja megfelelően az izmokat. A helyes technikával a lovaglás így korrigálja a testtartást.

Izomtónus és rugalmasság javítása

A törzs izmai mellett lovaglás közben dolgoznak a láb izmai is. A lovon ugyanis nem kézzel kapaszkodunk, hanem combbal. Ahhoz, hogy biztonságosan üljünk a lovon lábunkkal határozottan kell tartanunk magunkat. Finom mozdulatokkal a kar- és váll izmaink is részt vesznek a ló irányításában. Egy kiadós kör jól megdolgoztatja végtagjainkat.

Szív- és vérrendszeri hatások

A lovaglás kiváló kardió edzés, az ütemes ügetés és a sebes vágta közötti váltásokkal hosszú távon erősödik a szív és a vérkeringés, de közben nem terheli meg szervezetünket.

Koordináció fejlesztés

Lóháton különböző, több mozdulatsorból álló feladatok végezhetőek. Ezeket a lóval összhangban, a lovat irányítva, időben kell elvégezni. A lovas és a ló együttműködése során fejlődik a lovas koordinációs képessége. Megtanulja hogyan kell összpontosítani és gyorsan reagálva a megfelelő mozdulatokat megtenni.

Mentális előnyök

A ló közelsége nyugtató hatással van elménkre. Maga a lovaglás ugyan komoly összpontosítást igényel, és olykor gyors reakciókra van szükség, azonban elménkre mégis stressz csökkentő hatással van. Javítja a reakció képességet és gyorsítja a gondolkodásunkat. A lovat irányítva pedig magabiztosabbak és határozottabbak leszünk.

A testünk és szellemünk egészségéért sokat tehetünk. Pár kör lóháton és máris érezhetjük hatását.

Érdemes minél hamarabb elkezdeni! Lóra!

Nyeregbe!

Lovagolni Akarok Debrecen!

Emlékszel milyen volt, mikor először ültél nyeregbe? Amikor elindult a ló és érzeted a szelet az arcodon. Amikor a lovas és lova egyé vált. Elfogott az érzés, újra Lovagolni Akarok!

Külső szemmel úgy tűnhet, hogy a lovas és lova külön mozog, egymástól függetlenül, de ez nem így van. Már az első mozdulatoknál érezted, fontos az összhang, hogy értse a ló, mit szeretne a lovas. A lovas pedig figyelje, hogyan reagál a ló.

Időbe telt, míg megtanultál kommunikálni a lóval, amíg igazodni tudtál hozzá és ő is hozzád. Eleinte nehézkesen indult el a ló, noszogatni kellett, hogy megmozduljon.  Rá kellett jönni, milyen mozdulatokkal ösztönözheted a lovat és hogyan irányíthatod lovaglás közben. A helyes tartás sem jött azonnal, ahogy nyeregbe huppantál. Sok gyakorlás és kitartó próbálkozás kellett ahhoz, hogy a lovas és lova közötti harmónia megszülessen. Mégis a tanulás minden perce megérte. Már tudtad, “újra Lovagolni Akarok!”

Minden kezdet nehéz.

A kezdeti nehézségek mellett a lovaglás élmény a lovas és a ló számára is. A lovas egyfajta önállóságot, függetlenséget és magabiztosságot nyer a nyeregben, hiszen a lovaglás, nem csak a testet, de a szellemet is erősíti. Az ütemes mozgás a test valamennyi izmát igénybe veszi, nem csak fejben kell ott lenni, de törzzsel, lábbal kell jelezni a lónak, figyelve a helyes testtartásra.  A felpezsdítő lovaglás során a ló közelsége mégis nyugtató, lazító hatással van lovasára. A lóra is hasonló hatással van a közös mozgás, számára nem csak szórakozás, de komoly munka is. A lónak is fegyelmezetten kell tenni a dolgát és folyamatosan figyelni lovasa útmutatásaira.

A ló ereje és fensége elbűvöl.

A ló erejét és fenségét nincs mi felülmúlja. Nemes lény, nyers ösztön és tiszta lélek. Hatalmuk van arra, hogy kizökkentsen a mindennapi életből és gondokból, ugyanakkor bent tartsanak a jelenben.

Számtalan oka van annak, hogy az emberek a lovak bűvkörébe kerülnek, mi volt a tiéd?